Jeżeli przechowujesz te produkty w lodówce – wyjmij je jak najszybciej!
Wydaje nam się, że lodówka w sposób magiczny przedłuża świeżość każdej żywności.

Oczywiście jest tak w przypadku wielu produktów, ale nie wszystkich.

Wiele produktów traci wartości odżywcze, a nawet łatwiej się psuje, gdy są przechowywanie w lodówce.

Zobacz jakich produktów i dlaczego nie wolno przechowywać w lodówce:

Ziemniaki

Skrobia w nich zawarta szybciej zamienia się w cukier. Dlatego zmieniają smak i konsystencję.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Przyprawy

W lodówce stracą intensywność smaku i aromat, nabiorą wilgoci i mogą gnić i pleśnieć.

Oliwy

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Zmienia się ich kolor, mętnieją i zmieniają smak.

Świeże zioła

Potrzebują wody i dostępu powietrza

Jabłka

Dłużej zachowają świeżość poza lodówką

Chleb

Pieczywo traci smak i szybko zmienia konsystencję

Czosnek

Traci smak, ale także robi się miękki i wilgotny.

Cebula

W lodówce mięknie i zaczyna się psuć. Najlepiej przechowywać ją w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej.

Pomidory

Pomidory do pewnego momentu nadal dojrzewają i nabierają słodkości i smaku. W lodówce ten proces zostaje zahamowany. Pomidory robią się watowate i bez smaku.

Kawa

Traci smak i pochłania zapachy, które psują jej smak.

Miód

Krystalizuje się i zmienia smak.

Banany

Tracą wartości odżywcze, przestają dojrzewać, a zaczynają gnić.

Awokado

W lodówce przestają dojrzewać. Jednak nie zjedzona reszta owocu od razu powinna znaleźć się w lodówce, najlepiej skropiona sokiem z cytryny żeby nie ściemniała.

Jeśli przechowywałaś te produkty w lodowce to lepiej zmień nawyki i przekonaj się, że będą smakować o wiele lepiej.

Podziel się tym artykułem ze znajomymi na Facebooku, by także mogli skorzystać z tych porad.