Olej kokosowy podobnie jak inne produkty spożywcze może być lepszej lub gorszej jakości. Kilka lat temu ten produkt spożywczy wdarł się na nasz rynek i z powodzeniem powoli opanowuje kuchnie Polaków. Ale jaki jest najzdrowszy i najlepszy? Kiedy będziemy mieli pewność, że zakupiliśmy olej kokosowy najwyższej jakości? Postaramy się pokrótce nakreślić temat.
Niewiele osób o tym wie, jednakże większość olejów kokosowych dostępnych w Polsce jest przygotowywana u nas w kraju. Oznacza to, że nawet jeżeli jest to olej nierafinowany, extra virgin, eko i nie wiadomo co jeszcze to istnieje duże prawdopodobieństwo, że został wytłoczony na terenie naszego kraju z miąższu, który odleżał już jakiś czas. Chcąc zachować wszystkie najlepsze właściwości oleju kokosowego wraz z walorami smakowymi szukajmy takich, które są tłoczone bezpośrednio na plantacjach.
Olej kokosowy – jaki wybrać?
Takim olejem jest olej kokosowy Mr. Coco, który powstaje na ekologicznych, naturalnych plantacjach w samym sercu „kokosowego trójkąta” na Sri Lance. Powstaje z miąższu najlepszych, dojrzewających orzechów kokosa królewskiego maksymalnie do 48 godzin po zebraniu! Oznacza to, że zachowuje wszelkie właściwości zdrowotne oraz walory smakowe na najwyższym poziomie. Wbrew pozorom bardzo ciężko jest znaleźć olej kokosowy tłoczony w miejscu plantacji. My jednak dotarliśmy do takich produktów i dowiedzieliśmy się jak są przygotowywane.
Jak powstaje olej z kokosa?
Proces od zebrania do wytłoczenia jest bardzo prosty. Dojrzewające orzechy są zbierane z palm kokosowych, orzechy rozłupywane. Następnie oddziela się śnieżnobiały i aromatyczny miąższ od łupiny, aby zacząć na specjalnych siatkach suszyć aromatyczne wnętrze w pełnym słońcu Sri Lanki. Po około 2 dniach mięso kokosowe kroi się na drobne kawałki i specjalną prasą wyciska metodą na zimno.
Olej z pierwszego tłoczenia, następnie filtrowany, jest nazywany olejem extra virgin. Tak właśnie przygotowany olej możesz kupić TUTAJ.
Kupując olej zwracaj szczególną uwagę na:
1. Miejsce tłoczenia oleju ( czy jest tłoczony u nas w kraju, czy bezpośrednio pod zebraniu orzechów)
2. Czy jest tłoczony metodą na zimno
3. Czy pochodzi z plantacji ekologicznych i naturalnych, czy może z modyfikowanych upraw nastawionych na przemysłowe ilości
W Polsce na rynku dostępne są również inne rodzaje oleju kokosowego. Wyróżniamy wśród nich oleje virgin, tłoczone na ciepło, oczyszczane z zapachu, rafinowane, itd. Jednakże jeżeli chcesz czerpać z oleju kokosowego to co najlepsze, to powinieneś zwracać uwagę na to co opisaliśmy wyżej.
Chcesz się dowiedzieć więcej? Kliknij TUTAJ.
Źródło: Mr.Coco
Polecamy także:
Intymne zdjęcie córki Tuska znalazło się w sieci. Pełne zaskoczenie
Blanka Lipińska ostro o Polakach! Nie przebierała w słowach
Dziewczyna Margota zapowiada podjęcie ostatecznych kroków. To chore!