Szybka babka marmurkowa, która na stałe zagości na Twoim stole – mokra, pyszna i delikatna, przepis na szybkie ciasto. Sprawdź już dziś, potrzebujesz zaledwie kilkudziesięciu minut. Gwarantujemy, że na stałe zagości na waszym stole.
To tez jest pyszne!: Genialne danie z ziemniaków! Pokochasz je
Przepis na tą szybką babkę warto mieć pod ręką, bowiem zawsze się przydaje gdy nagle wpadają niezapowiedziani goście. Świetnie się sprawdza również gdy przyjdzie chęć, a pod ręka nie ma nic słodkiego.
Szybka, marmurkowa babka: pokochasz ten przepis
Do obiadu, na święta, na podwieczorek, oraz do nocnego podjadania 😉
Co najważniejsze! Zawsze w domu pod ręką są składniki, bowiem nie potrzebuje ona żadnych udziwnień. Natomiast dodać do niej możesz co tylko chcesz.
Składniki
2 szklanki mąki tortowej + 1 łyżka do oprószenia formy
2/3 szklanki oleju
1 szklanka cukru
4 jajka
1 łyżka kakao
1 łyżka masła do wysmarowania formy
odrobina aromatu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
Najpierw nagrzej piekarnik do 180 stopni, formę na babkę wysmaruj masłem bądź margaryną i oprósz mąką. Jajka z cukrem ubij na puszystą masę. Następnie stopniowo mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia, olej, na końcu dodaj aromat waniliowy. Miksuj jeszcze jakieś kilka minut aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą. 1/3 ciasta przełóż do drugiej miski. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
Około 1/3 ciasto odlej do drugiego naczynia, dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Sa dwa sposoby wlewania ciasta do formy.
- Najpierw wlewamy ciasto ciemne, a następnie jasne i zostawiamy
- Najpierw ciasto jasne, następnie ciemne i delikatnie przemieszać (wtedy wychodzi babka marmurkowa)
Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 do 50 minut (aż patyczek będzie suchy). Po tym czasie wyjmujemy z pieca, czekamy aż ostygnie, sypiemy cukrem pudrem i… delektujemy się smakiem.
Polecamy także:
Dereszowska w rozpaczy! Jej córka jest poważnie chora
40 powodów przez które Platforma straciła władzę i już jej nie powinna odzyskać