Jesz to codziennie i codziennie zabija Cię pomału. Wyrzuć to z diety!

Wielu z nas uważa sól oraz cukier za najbardziej szkodliwe substancję w codziennym jedzeniu. Okazuje się jednak, że istnieje o wiele silniejszy związek chemiczny, który nieświadomie możemy spożywać.

Mowa o glutaminianie sodu, który często występuje w składzie produktów pod nazwą E621. Jest on zazwyczaj stosowany w dniach gotowych, aby poprawić ich smak.

Wzmaga on głód i apetyt. Jest jednym z  głównych czynników, który powoduje u ludzi otyłość.

Bardzo łatwo przenika do krwi i mózgu. Wykorzystywany jest w ogromnej ilości pokarmów – od kiełbas, przez konserwy, zupy po piwo i napoje słodzone. Dzienna dawka spożycia wynosi 1,5 g dla dorosłego, a dla dziecka 0,5 g.

Rocznie na świecie wykorzystuje się go aż 200 tys. ton.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Objawy jego przedawkowania to silne bóle głowy, nudności, osłabienie czy ból w klatce piersiowej.

Jest szczególnie szkodliwy dla kobiet w ciąży.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});