Wydaje nam się, że lodówka w sposób magiczny przedłuża świeżość każdej żywności.
Oczywiście jest tak w przypadku wielu produktów, ale nie wszystkich.
Wiele produktów traci wartości odżywcze, a nawet łatwiej się psuje, gdy są przechowywanie w lodówce.
Zobacz jakich produktów i dlaczego nie wolno przechowywać w lodówce:
Ziemniaki
Skrobia w nich zawarta szybciej zamienia się w cukier. Dlatego zmieniają smak i konsystencję.
Przyprawy
Oliwy
Świeże zioła
Jabłka
Chleb
Czosnek
Cebula
W lodówce mięknie i zaczyna się psuć. Najlepiej przechowywać ją w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej.
Pomidory
Kawa
Traci smak i pochłania zapachy, które psują jej smak.
Miód
Banany
Awokado
W lodówce przestają dojrzewać. Jednak nie zjedzona reszta owocu od razu powinna znaleźć się w lodówce, najlepiej skropiona sokiem z cytryny żeby nie ściemniała.
Jeśli przechowywałaś te produkty w lodowce to lepiej zmień nawyki i przekonaj się, że będą smakować o wiele lepiej.
Podziel się tym artykułem ze znajomymi na Facebooku, by także mogli skorzystać z tych porad.