Po którego banana sięgasz najczęściej? Dojrzałość owocu ma bardzo duże znaczenie dla zdrowia!

Banany są uwielbiane na całym świecie. Są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. To prawdziwa bomba witaminowa. Oprócz tego zawierają też błonnik i przeciwutleniacze oraz niezbędne składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Banany są doskonałe dla osób, które cierpią na niedobór potasu. Jeden owoc zawiera aż 465mg tego pierwiastka. W sklepach możemy spotkać banany w różnych kolorach, dlatego warto wiedzieć, które z nich są najlepsze dla naszego organizmu.

Każdy kolor banana ma inne właściwości zdrowotne.

Zielone banany pomagają regulować poziom cukru we krwi. Mają niski indeks glikemiczny i nie powodują nagłego wyrzutu insuliny. Dodatkowo takie niedojrzałe banany są dużo bardziej sycące.

Lekko dojrzały banan, który ma już żółte zabarwienie jest dużo słodszy o zielonego. W tym stadium posiada już mnóstwo antyoksydantów, które chronią przed wolnymi rodnikami.

Dojrzały banan, na którym zaczynają się pojawiać brązowe kropki jest bardzo smaczny. Te cętki oznaczają, że w owocu znajduje się TNF, czyli substancja, która wspomaga leczenie nowotworów. Oprócz tego dojrzały banan reguluje ciśnienie krwi i dodaje energii.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Mocno dojrzałe, miękkie i brązowe banany są najsłodsze ze wszystkich. Dodatkowo wspierają zdrowie mięśni i kości oraz są bogate w składniki odżywcze. Zmniejszają też stres i niepokój.