UWAGA: Nie jedz tego! Drób skażony śmiertelną bakterią. Spożycie grozi nawet śmiercią
Pożar w hospicjum w Chojnicach, 4 osoby nie żyją, 22 są ranne. Do tragedii doszło z niedzieli na poniedziałek, ranni są już pod opieką lekarzy

„W kurczakach pochodzących ze Słowacji, a ubijanych w Rzeszowskich Zakładach Drobiarskich RES-DROB wykryta została salmonella. Informacja o skażeniu została umieszczona w unijnym systemie ostrzegania RASFF” – poinformował Główny Inspektorat Weterynarii.

W dniu 26/02/2019 r. w Rzeszowskich Zakładach Drobiarskich RES-DROB Sp. (…) poddano ubojowi kurczęta rzeźne w ilości 20 832 sztuk pochodzące ze słowackiej fermy Farmavet S.r.o. HF Lubela. (…) Z ubitej partii drobiu, oznakowanej (…) pobrano próby urzędowe do badań laboratoryjnych w kierunku obecności bakterii Salmonella

– podał Główny Inspektorat Weterynarii.

W środę na podstawie wyników badań laboratoryjnych stwierdzających obecność pałeczek Salmonella Infantis służby weterynaryjne przekazały ostrzeżenia o zakażeniu drobiu do systemu RASFF, gdzie zostało ono opublikowane.

Inspekcja Weterynaryjna podjęła działania mające na celu ustalenie list dystrybucji mięsa drobiowego objętego powiadomieniem.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Odbiorcami zakwestionowanego chłodzonego mięsa były podmioty znajdujące się na terenie Rumunii (240 kg.) i Francji (6 760 kg.). Pozostałymi odbiorcami mięsa były podmioty na terenie kraju

– napisano w informacji Inspektoratu.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Inspektorat jednocześnie uspokaja, że mięso na terenie kraju już nie jest w obrocie ze względu na utratę ważności, jednak proponujemy pozostać czujnym chociażby ze względu na ostatnie afery, w których dokładnie pokazano co robi się z mięsem które już teoretycznie nie nadaje się do spożycia.