Przepisy na dania z ziemniaków: tarta ziemniaczana z boczkiem, pokochasz to danie z ziemniaków zarówno Ty jak i również Twoi bliscy.
Czytaj też: Wypłacajcie gotówkę: będą problemy z dostępem do kont
Jest bardzo prosta, tania i niesamowicie smaczna. Tarta z ziemniaków jest na tyle prosta w przygotowaniu, że za chwilę może stać się Twoim ulubionym daniem.
Pyszne danie z ziemniaków: Tarta Ziemniaczana
Potrzebujesz niewielu składników i odrobinę czasu, aby postawić na stole pyszne i efektywnie wyglądające danie.
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 150 g chudego boczku (możesz go zastąpić szynką wędzoną)
- pęczek natki pietruszki
- 100 g żółtego sera
- 100 ml śmietany 30 proc.
- 3 jajka
- sól
- pieprz
- ulubione zioła do smaku
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 100 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Zobacz także: Pożar w Czarnobylu: czy nad Polską znajdzie się radioaktywna chmura? Jest odpowiedź!
1. Ugnieć ciasto z mąki, masła i żółtka. Tak przygotowaną masą wyłóż formę do tarty oraz oczywiście nakłuj widelcem. Podpiecz całość przez około 15 minut w temperaturze 200°C.
2. Ziemniaki ugotuj w „mundurkach”. Obierz je, gdy będą jeszcze ciepłe a następnie pokrój w plasterki/talarki. Dodaj pokrojoną w kostkę wędlinę, starty ser, posiekaną natkę pietruszki, jajka i śmietanę.
Pamiętaj aby wszystkie te składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem, solą oraz ziołami.
3. Wyłóż masę na podpieczone ciasto. Skrop odrobiną oliwy. Piecz 45 minut w 200°C.
Oczywiście do takiej tarty można dodawać różne inne składniki, w zależności od upodobań. Taki sposób na podanie ziemniaków świetne sprawdza się gdy mamy tzw „ostatki” w lodówce”.
Życzymy smacznego
źródło: styl
Polecamy także:
Dereszowska w rozpaczy! Jej córka jest poważnie chora
Wiktoria Gąsiewska jest chora? Zwrócili uwagę na okropny szczegół
40 powodów przez które Platforma straciła władzę i już jej nie powinna odzyskać