Gdy zapytamy obcokrajowców, jakie dania polskie poznali w czasie pobytu w naszym kraju i które im smakowały najbardziej, to dziewięciu na dziesięciu z nich wskaże pyzy lub knedle. My też uwielbiamy te dania, choć większość z nas do tego duetu chętnie doda jeszcze kartacze. Wszystkie te pyszności powstają na bazie ziemniaków, ale różnice między nimi potrafią wskazać tylko nieliczni. Sprawdź, czym różnią się te dania i jak je podawać.
Pyzy
Ziemniaki królują na polskich stołach od wieków, a przez te stulecia powstało mnóstwo potraw, które przyrządza się z nich do dzisiaj. Jednym z takich dań są właśnie pyzy. Te smakowite, okrągłe pyszności przyrządza się w przeróżnych wydaniach, ale ich podstawa jest zawsze taka sama – ziemniaki. W zależności od regionu Polski ich podstawą są tylko surowe ziemniaki albo łączy się te surowe z ugotowanymi i to najczęściej w proporcji 1:1. Oczywiście ile gospodyń domowych, tyle przepisów.
Pyzy formuje się jako niewielkie kule, najczęściej o średnicy około 5 cm. Te pozbawione farszu są idealnym dodatkiem do różnych dań. Świetnie smakują w duecie z gulaszami, pieczeniami w smakowitych sosach albo jako dodatek tylko do sosów. Kto raz spróbował podać pyzy z sosem z kurek lub borowików, już na zawsze będzie zakochany w tym daniu. Mrożone pyzy ziemniaczane czynią taki obiad posiłkiem błyskawicznym, a smak takich pyz długo pozostaje w pamięci.
Równie często pyzy nadziewa się smakowitymi farszami. Najpopularniejsze są pyzy z mięsem. Nadzienie można przygotować właściwie z każdego rodzaju mięsa. Pyszna będzie i wieprzowina, i mięso drobiowe. Domowe lub te mrożone pyzy z mięsem podaje się polane masełkiem lub ze skwarkami z boczku. Coraz większą popularnością cieszą się też pyzy z nadzieniem wegetariańskim, w którym główną rolę odgrywa chociażby wędzone tofu.
Knedle
Z kolei knedle, choć aspirują do roli kuzynów pyz, bo przygotowuje się je także z ziemniaków, to jednak kojarzą się głównie ze słodkimi, owocowymi przysmakami, za którymi przepadają nie tylko dorośli, ale także dzieci.
Podstawą knedli są ugotowane ziemniaki, a nie surowe, tak jak to się dzieje w przypadku pyz. Aby powstało ciasto, należy połączyć ugotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki z mąką w proporcji – 3 części ziemniaków, jedna część mąki. Najpopularniejsze knedle to te, w których środku znajdziemy soczyste śliwki węgierki. To prawdziwa klasyka polskiej kuchni. W sezonie śliwkowym świetnie sprawdzają się świeże owoce, ale mrożone śliwki równie dobrze odnajdą się w knedlach przyrządzanych i zimą, i wiosną.
Jako nadzienie knedli można także wykorzystać truskawki i wiśnie. Warto też sięgać po mrożone knedle z owocami, a wówczas wystarczy je ugotować według przepisu na opakowaniu. Choć knedle z owocami same w sobie są przepyszne, to można jeszcze bardziej uatrakcyjnić takie danie. Świetnie smakują z bułką tartą wcześniej zrumienioną na maśle oraz z odrobiną cukru pudru i cynamonu. Nie brakuje też zwolenników podawania tych pyszności z bitą śmietaną. Jeszcze inni stawiają na ciepłe sosy waniliowe. Najczęściej jednak knedle z owocami podawane są ze zwykłą śmietaną i cukrem.