Jesz to codziennie! Zabija Cię pomału. Wyrzuć to z diety!

Udostępnij:
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Wielu z nas uważa sól oraz cukier za najbardziej szkodliwe substancję w codziennym jedzeniu. Okazuje się jednak, że istnieje o wiele silniejszy związek chemiczny, który nieświadomie możemy spożywać.

Mowa o glutaminianie sodu, który często występuje w składzie produktów pod nazwą E621. Jest on zazwyczaj stosowany w dniach gotowych, aby poprawić ich smak. Wzmaga on głód i apetyt. Jest jednym z  głównych czynników, który powoduje u ludzi otyłość.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Bardzo łatwo przenika do krwi i mózgu. Wykorzystywany jest w ogromnej ilości pokarmów – od kiełbas, przez konserwy, zupy po piwo i napoje słodzone. Dzienna dawka spożycia wynosi 1,5 g dla dorosłego, a dla dziecka 0,5 g. Rocznie na świecie wykorzystuje się go aż 200 tys. ton.

Objawy jego przedawkowania to silne bóle głowy, nudności, osłabienie czy ból w klatce piersiowej. Jest szczególnie szkodliwy dla kobiet w ciąży.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
window._taboola=window._taboola||[],_taboola.push({article:"auto"}),function(o,a,t,e){document.getElementById(e)||(o.async=1,o.src="//cdn.taboola.com/libtrc/magdad-wlocie/loader.js",o.id=e,a.parentNode.insertBefore(o,a))}(document.createElement("script"),document.getElementsByTagName("script")[0],0,"tb_loader_script"),window.performance&&"function"==typeof window.performance.mark&&window.performance.mark("tbl_ic"),window._taboola=window._taboola||[],_taboola.push({mode:"alternating-thumbnails-a",container:"taboola-below-article-thumbnails",placement:"Below Article Thumbnails",target_type:"mix"}),window._taboola=window._taboola||[],_taboola.push({flush:!0}),console.log("wykonało się");

About Redakcja wLocie.pl

Cały zespół redakcyjny wLocie.pl pracuje na to aby dostarczyć państwu najnowsze i jednocześnie najciekawsze wiadomości z Polski i ze świata
View all posts by Redakcja wLocie.pl →