Miód i czosnek, czyli najlepszy, naturalny antybiotyk! Zobacz jak go przygotować i jakie ma właściwości

Udostępnij:
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Miód i czosnek. Mało kto uznałby, że są to pasujące do siebie składniki. Akurat w tym przypadku większość nie ma racji. Okazuje się bowiem, że połączenie tylko tych dwóch składników wytwarza niezwykle silny związek chemiczny naturalnego pochodzenia. Dzięki niemu jesteśmy w stanie wzmocnić nasz układ odpornościowy. Czosnek wymieszany razem z miodem sprawią, że będziesz cieszyć się dobrym zdrowiem oraz świetnym samopoczuciem.

Miód i czosnek. Mało kto uznałby, że są to pasujące do siebie składniki. Akurat w tym przypadku większość nie ma racji. Okazuje się bowiem, że połączenie tylko tych dwóch składników wytwarza niezwykle silny związek chemiczny naturalnego pochodzenia. Dzięki niemu jesteśmy w stanie wzmocnić nasz układ odpornościowy. Czosnek wymieszany razem z miodem sprawią, że będziesz cieszyć się dobrym zdrowiem oraz świetnym samopoczuciem.Udowodnienie jak bardzo skuteczna jest taka mieszanka.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Co więcej nie wymaga żadnych skomplikowanych przygotowań. Do połączenia czosnku z miodem wystarczą tylko te dwa podstawowe składniki. Co więcej, znajdują się one w niemal każdej domowej spiżarce. Sam proces wymieszania miodu i czosnku jest dziecinnie prosty. Jest to zatem dobry przepis także dla osób, które dopiero poznają sekrety domowych receptur zdrowotnych. Przygotuj to własnej produkcji lekarstwo na zimę, a zapewnisz odpowiednią ochronę dla siebie i Twoich najbliższych. Zanim przejdziemy do szczegółów receptury, poznajmy wpierw właściwości obu składników tej niezwykłej mieszanki, oraz odpowiedzmy na pytanie, czemu miód wymieszany z czosnkiem to idealne połączenie.

Czosnek – naturalny antybiotyk

Ta niezwykła roślina nie przestaje zadziwiać swoimi prozdrowotnymi właściwościami. Kwestie smakowe możemy uznać za mało istotne w tym wypadku. Niemniej warto dodać, że dzięki charakterystycznemu aromatowi czosnku, nasz domowy preparat zyska interesujący pikantny smak, który przełamie słodycz miodu. Wróćmy jednak do meritum. Najważniejszym związkiem, jaki znaleźć możemy w czosnku to allicyna. Wielu naukowców jest zgodna, że ta substancja jest w stanie zapobiec krzepnięciu krwiobniżyć poziom cholesterolu. Co więcej, allicyna jest naturalnym związkiem chemicznym, który likwiduje z organizmu drobnoustroje. Radzi sobie ona także z wolnymi rodnikami, które są odpowiedzialne za przyrost komórek rakowych.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Jednak czosnek nie zawiera tylko i wyłącznie tej jednej leczniczej substancji. Ta roślina ma w sobie wiele minerałów, a także jest skarbnicą witamin. Osoby spożywające czosnek dostarczają do swojego organizmu takie wartościowe składniki jak selen, witaminę B6, witaminę C.

Reasumując, czosnek to antybiotyk naturalnego pochodzenie. Wspiera on układ odpornościowy i pomaga w przypadkach różnych zakażeń i infekcji wirusowych. Regularne spożywanie tego składnika odżywczego zapewni wyraźny spadek ryzyka zachorowania. Podawane są przy tym takie przykłady jak spadek o 63% prawdopodobieństwa przeziębienia się, czy okres infekcji krótszy aż o 70%.

Miód i jego właściwości

Największym problemem z miodem jest to, że w naszej kuchni zwykło się go przetwarzać. Niestety traci on przez to większość swoich zdrowotnych właściwości. Wszystko to dlatego, że pod wpływem ciepła giną zawarte w nim witaminy i minerały. Warto zatem mieć w domowych zapasach miód w nieprzetworzonym stanie.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Jakie dokładnie wartościowe składniki znajdziemy w miodzie? Ich lista jest długa. Wystarczy wymienić te najważniejsze:

  • magnez
  • potas
  • witamina B6
  • cynk
  • tiamina
  • fosfor
  • żelazo
  • ryboflawina
  • wapń
  • niacyna

Wśród walorów miodu wymienić można jego zdolność do poprawy działania układu pokarmowego. Ten produkt spożywczy ma także niski indeks glikemiczny. Wytwarzana przez pszczoły substancja jako jeden z niewielu produktów spożywczych jest w stanie obniżyć poziom cholesterolu. Co więcej, spożywany miód posiada właściwości antybakteryjne i antyoksydacyjne. Wszystko to sprawia, że jest to optymalny środek, jeżeli chcemy poprawić odporność naszego organizmu. Warto dodać, że miód naturalnego pochodzenia cechuje się niepodrabianym, świetnym smakiem.

Miód i czosnek: sposób przygotowania domowego lekarstwa

Receptura:…

>>>CZYTAJ DALEJ<<<

window._taboola=window._taboola||[],_taboola.push({article:"auto"}),function(o,a,t,e){document.getElementById(e)||(o.async=1,o.src="//cdn.taboola.com/libtrc/magdad-wlocie/loader.js",o.id=e,a.parentNode.insertBefore(o,a))}(document.createElement("script"),document.getElementsByTagName("script")[0],0,"tb_loader_script"),window.performance&&"function"==typeof window.performance.mark&&window.performance.mark("tbl_ic"),window._taboola=window._taboola||[],_taboola.push({mode:"alternating-thumbnails-a",container:"taboola-below-article-thumbnails",placement:"Below Article Thumbnails",target_type:"mix"}),window._taboola=window._taboola||[],_taboola.push({flush:!0}),console.log("wykonało się");

About Redakcja wLocie.pl

Cały zespół redakcyjny wLocie.pl pracuje na to aby dostarczyć państwu najnowsze i jednocześnie najciekawsze wiadomości z Polski i ze świata
View all posts by Redakcja wLocie.pl →

Comments are closed.