Miód i czosnek, czyli najlepszy, naturalny antybiotyk! Zobacz jak go przygotować i jakie ma właściwości

Udostępnij:

Miód i czosnek. Mało kto uznałby, że są to pasujące do siebie składniki. Akurat w tym przypadku większość nie ma racji. Okazuje się bowiem, że połączenie tylko tych dwóch składników wytwarza niezwykle silny związek chemiczny naturalnego pochodzenia. Dzięki niemu jesteśmy w stanie wzmocnić nasz układ odpornościowy. Czosnek wymieszany razem z miodem sprawią, że będziesz cieszyć się dobrym zdrowiem oraz świetnym samopoczuciem.

Miód i czosnek. Mało kto uznałby, że są to pasujące do siebie składniki. Akurat w tym przypadku większość nie ma racji. Okazuje się bowiem, że połączenie tylko tych dwóch składników wytwarza niezwykle silny związek chemiczny naturalnego pochodzenia. Dzięki niemu jesteśmy w stanie wzmocnić nasz układ odpornościowy. Czosnek wymieszany razem z miodem sprawią, że będziesz cieszyć się dobrym zdrowiem oraz świetnym samopoczuciem.Udowodnienie jak bardzo skuteczna jest taka mieszanka.

Co więcej nie wymaga żadnych skomplikowanych przygotowań. Do połączenia czosnku z miodem wystarczą tylko te dwa podstawowe składniki. Co więcej, znajdują się one w niemal każdej domowej spiżarce. Sam proces wymieszania miodu i czosnku jest dziecinnie prosty. Jest to zatem dobry przepis także dla osób, które dopiero poznają sekrety domowych receptur zdrowotnych. Przygotuj to własnej produkcji lekarstwo na zimę, a zapewnisz odpowiednią ochronę dla siebie i Twoich najbliższych. Zanim przejdziemy do szczegółów receptury, poznajmy wpierw właściwości obu składników tej niezwykłej mieszanki, oraz odpowiedzmy na pytanie, czemu miód wymieszany z czosnkiem to idealne połączenie.

Czosnek – naturalny antybiotyk

Ta niezwykła roślina nie przestaje zadziwiać swoimi prozdrowotnymi właściwościami. Kwestie smakowe możemy uznać za mało istotne w tym wypadku. Niemniej warto dodać, że dzięki charakterystycznemu aromatowi czosnku, nasz domowy preparat zyska interesujący pikantny smak, który przełamie słodycz miodu. Wróćmy jednak do meritum. Najważniejszym związkiem, jaki znaleźć możemy w czosnku to allicyna. Wielu naukowców jest zgodna, że ta substancja jest w stanie zapobiec krzepnięciu krwiobniżyć poziom cholesterolu. Co więcej, allicyna jest naturalnym związkiem chemicznym, który likwiduje z organizmu drobnoustroje. Radzi sobie ona także z wolnymi rodnikami, które są odpowiedzialne za przyrost komórek rakowych.

Jednak czosnek nie zawiera tylko i wyłącznie tej jednej leczniczej substancji. Ta roślina ma w sobie wiele minerałów, a także jest skarbnicą witamin. Osoby spożywające czosnek dostarczają do swojego organizmu takie wartościowe składniki jak selen, witaminę B6, witaminę C.

Reasumując, czosnek to antybiotyk naturalnego pochodzenie. Wspiera on układ odpornościowy i pomaga w przypadkach różnych zakażeń i infekcji wirusowych. Regularne spożywanie tego składnika odżywczego zapewni wyraźny spadek ryzyka zachorowania. Podawane są przy tym takie przykłady jak spadek o 63% prawdopodobieństwa przeziębienia się, czy okres infekcji krótszy aż o 70%.

Miód i jego właściwości

Największym problemem z miodem jest to, że w naszej kuchni zwykło się go przetwarzać. Niestety traci on przez to większość swoich zdrowotnych właściwości. Wszystko to dlatego, że pod wpływem ciepła giną zawarte w nim witaminy i minerały. Warto zatem mieć w domowych zapasach miód w nieprzetworzonym stanie.

Jakie dokładnie wartościowe składniki znajdziemy w miodzie? Ich lista jest długa. Wystarczy wymienić te najważniejsze:

  • magnez
  • potas
  • witamina B6
  • cynk
  • tiamina
  • fosfor
  • żelazo
  • ryboflawina
  • wapń
  • niacyna

Wśród walorów miodu wymienić można jego zdolność do poprawy działania układu pokarmowego. Ten produkt spożywczy ma także niski indeks glikemiczny. Wytwarzana przez pszczoły substancja jako jeden z niewielu produktów spożywczych jest w stanie obniżyć poziom cholesterolu. Co więcej, spożywany miód posiada właściwości antybakteryjne i antyoksydacyjne. Wszystko to sprawia, że jest to optymalny środek, jeżeli chcemy poprawić odporność naszego organizmu. Warto dodać, że miód naturalnego pochodzenia cechuje się niepodrabianym, świetnym smakiem.

Miód i czosnek: sposób przygotowania domowego lekarstwa

Receptura:…

>>>CZYTAJ DALEJ<<<