Wielu z nas uważa sól oraz cukier za najbardziej szkodliwe substancję w codziennym jedzeniu. Okazuje się jednak, że istnieje o wiele silniejszy związek chemiczny, który nieświadomie możemy spożywać.
Mowa o glutaminianie sodu, który często występuje w składzie produktów pod nazwą E621. Jest on zazwyczaj stosowany w dniach gotowych, aby poprawić ich smak. Wzmaga on głód i apetyt. Jest jednym z głównych czynników, który powoduje u ludzi otyłość.
Bardzo łatwo przenika do krwi i mózgu. Wykorzystywany jest w ogromnej ilości pokarmów – od kiełbas, przez konserwy, zupy po piwo i napoje słodzone. Dzienna dawka spożycia wynosi 1,5 g dla dorosłego, a dla dziecka 0,5 g. Rocznie na świecie wykorzystuje się go aż 200 tys. ton.
Objawy jego przedawkowania to silne bóle głowy, nudności, osłabienie czy ból w klatce piersiowej. Jest szczególnie szkodliwy dla kobiet w ciąży.