Ogrzewanie jedzenia jest wygodnym i szybkim sposobem na posiłek.
Ale czy bezpiecznym?
Okazuje się, że w przypadku ryżu nie jest, ponieważ spożycie podgrzanego ryżu ugotowanego kilka godzin wcześniej, może nam bardzo zaszkodzić. Dlaczego?
W ziarnach ryżu są zarodniki, które nie giną podczas gotowania.
Są to komórki zdolne do szybkiego rozmnażania.
Idealna do tego jest temperatura pokojowa.
Pozostawiony w niej na kilka godzin ryż, staje się źródłem toksyn, które mogą wywołać objawy zatrucia biegunkę i wymioty.
Im dłużej ryż zostanie postawiony w temperaturze pokojowej, tym silniejsze wytworzą się w nim toksyny.
Jak uniknąć zatrucia?
Schładzaj ryż jak najszybciej po ugotowaniu. Przechowuj w lodówce. Niska temperatura hamuje rozmnażanie zarodników. Pamiętaj jednak aby nie przechowywać go dłużej niż jeden dzień.
Jeśli schłodzisz ryż szybko, przechowasz w lodówce nie dłużej niż jeden dzień i nie podgrzejesz więcej niż raz, będzie bezpieczny.
Podziel się z innymi!