W 2018 r. tłusty czwartek wypada 8 lutego. Tego dnia bez wyrzutów sumienia, możemy pozwolić sobie na słodkie obżarstwo. W tłusty czwartek każdy Polak zapomina o diecie i liczeniu kalorii. Tym, którzy nie chcą tracić czasu w kolejkach, po tłustoczwartkowe smakołyki, polecamy przepis na samodzielne wykonanie pączków. Ich zrobienie zajmuje zaledwie 5 minut.
Do wykonania pączków na Tłusty czwartek 2018 potrzebne są jajka, serek homogenizowany o smaku wanilii, mąka pszenna, proszek do pieczenia, cukier puder oraz olej, na którym będziemy smażyć pączki.
SKŁADNIKI NA PĄCZKI:
2 jajka, 2 waniliowe serki, 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 litr oleju do smażenia, cukier puder do posypania pączków
PRZYGOTOWANIE PĄCZKÓW:
1. W garnku rozgrzej olej
2. Do miski wbij jajka, dodaj serki, mąkę, proszek do pieczenia i zmiksuj aż powstanie ciasto na pączki
3. Nakładaj ciasto na pączki łyżką, drugą zsuwając do oleju
4. Odwracaj pączki, by równomiernie usmażyły się z obu stron
Do smażenia pączków najlepiej posłuży głęboki garnek. Ciasto należy nakładać na rozgrzany olej. Po ostygnięciu pączki można posypać cukrem pudrem lub oblać lukrem lub polewą czekoladową. Można je także nadziać dżemem lub konfiturami.
A oto inny przepis na pączki na Tłusty Czwartek
SKŁADNIKI NA PĄCZKI:
0,5 kg mąki pszennej, 50 g drożdży, 1 jajko, 4 żółtka, pół szklanki cukru, 100 g margaryny, szklanka mleka, łyżka spirytusu, dżem, lub marmolada, olej, skórka pomarańczowa.
PRZYGOTOWANIE PĄCZKÓW:
1. Mleko lekko podgrzej i połącz z łyżeczką cukru, drożdżami (pokruszonymi) i ok. 5 łyżkami mąki.
2. Mieszankę przykryj i odstaw do ciepłego pomieszczenia na ok. 15 minut, aby wyrosła.
3. Roztop margarynę, ubij żółtka, pozostały cukier i całe jajko.
4. Mąkę wsyp do dużego naczynia, dodaj wyrośnięty zaczyn oraz masę jajeczną i wyrabiaj dodając margarynę, aż powstanie gładka masa.
5. Do ciasta na pączki dodaj spirytus i ponownie je wyrób – ciasto będzie się kleiło.
6. Przygotowane ciasto na pączki przykryj ściereczką i także odstaw do ciepłego pomieszczenia do wyrośnięcia na ok. godzinę.
7. Po godzinie przełóż je na posypany mąką blat, rozwałkuj i wykrawaj kółka o średnicy ok. 6 cm.
8. Nadzienie rozłóż na połowę krążków i przykryj je pozostałymi.
9. Połącz brzegi ciasta i gotowe pączki ponownie przykryj ściereczką i pozostaw, aż wyrosną – ok. 35 minut.
10. Pączki smaż z obu stron na głębokim oleju w dużym garnku.
11. Po usmażeniu osącz tłuszcz za pomocą ręczników kuchennych.
12. Gotowe pączki możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i posypać skórką pomarańczową.
Przepis na egzotyczne pączki z szafranem
Bloger kulinarny Marcin Firmanty specjalnie dla czytelników fakt24.pl przygotował smaczną propozycję na Tłusty Czwartek – małe serowe pączki z dodatkiem szafranu, który pięknie podkreśli smak sera i pozostawi bardzo przyjemne doznania w naszych ustach. Smacznego!
SKŁADNIKI NA PĄCZKI:
500 gram mąki pszennej, 350 gram sera białego tłustego, 2 jajka, 2 żółtka, 40 gram świeżych drożdży, 60 gram miękkiego masła, 4 łyżki cukru brązowego, pół łyżeczki soli, 150 ml mleka, 2 łyżki soku z pomarańczy, skórka otarta z cytryny, 1 łyżeczka drobno posiekanego szafranu, olej lub smalec do smażenia, cukier puder do posypania lub polukrowania
PRZYGOTOWANIE PĄCZKÓW:
Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodakiem jednej łyżki cukru i 3 łyżek mąki. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Twaróg mielimy twa raz. Mąkę mieszamy z solą w oddzielnej misce. Masło ucieramy z pozostałą ilością cukru na jednolitą masę. Podczas ucierania stopniowo dodajemy żółtka i jajka. Gdy już nam się łądnie połączą dodajemy twaróg i dalej ucieramy na jednolitą masę. Robimy to tak długo, aż znikną wszelkie grudni. Masa musi być jednolita.
Do miski z mąką wlewamy gotowy zaczyn drożdżowy oraz masę serową. Dodajemy sok z pomarańczy, skórkę otartą z cytryny oraz szafran. Teraz musimy porządnie wyrobić ciasto. Powinno być jednolite i elastyczne. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość zaczynamy formować z niego małe kulki, które nastepnie układamy na wysypanej mąką stolnicy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na 10 minut, żeby podrosły.
Tak przygotowane pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Nie wrzucajcie więcej niż 5-6 na jedna partię. Smażymy je dokładnie z obydwu stron. Pilnujcie aby tłuszcz nie była za gorący inaczej pączusie pięknie się zrumienią z zewnątrz ale nie dojdą w środku.
Gotowe i ostygnięte pączusie możemy polukorwać lub posypać po prostu cukrem pudrem.