Wołowina, wieprzowina, czy drób, jakie mięso mielone kupować? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w artykule poniżej.
Mięso mielone wykorzystujemy w kuchni do wielu potraw, można by tu wymienić chociażby kotlety, pulpety, sosy do spaghetti, różnego rodzaju farsze i nadzienia, tatar, czy gołąbki, albo pieczeń rzymską. W takim razie jakie mięso mielone jest najlepiej użyć? Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta, wszystko bowiem zależy od potrawy jaką chcemy zrobić. Do różnych dań najlepiej wykorzystać różne rodzaje mięsa mielonego.
Czytaj też: Hanna Lis wskazała winnych przegranej Trzaskowskiego. Polakom opadły szczęki
Wołowina, wieprzowina, czy drób, jakie mięso mielone kupować?
Kolejną kwestią jest już sam zakup mięsa. Idealna sytuacja to taka, w której mamy możliwość zakupu mięsa u rzeźnika, bądź na dziale mięsnym w większym sklepie z możliwością zmielenia go przez pracownika na miejscu. Większość takich punktów ma na stanie maszynkę do mielenia mięsa i na naszych oczach przerobią nam sztukę mięsa, którą sami wybierzemy. Wtedy wiemy z pewnością co kupujemy.
Zobacz również: Tu zarobisz 10 tys. złotych. Brakuje chętnych. Pokazujemy jak się przebranżowić
Co jednak w przypadku, gdy musimy zakupić wcześniej już zmielone mięso? W takim przypadku warto zwrócić uwagę na pewne szczegóły, które pozwolą nam wybrać produkt świeży, a także powstały w wyniku przerobu mięsa, a nie odpadów poprodukcyjnych.
Mięso mielone wieprzowe powinno mieć różowo-czerwony kolor, wtedy możemy mieć pewność, że jest świeże, nie powinno też być zbyt jasne, gdyż ma wtedy w sobie zbyt dużą zawartość tłuszczu. Wieprzowina najlepiej nadaje się na kotlety mielone i farsze.
Zmielona wołowina natomiast idealna jest na tatara (tu trzeba wybrać naprawdę świeże mięso, najlepiej zmielone na miejscu w sklepie), a także do farszy, czy spaghetti. Z wołowiny powstają także najlepsze burgery.
Jeżeli myślimy o pulpetach, delikatniejszych farszach, czy kotletach, powinniśmy pomyśleć o drobiowym mięsie mielonym. A dla osób wrażliwych i z dolegliwościami idealna może okazać się mielona cielęcina. Tutaj polecamy pulpety.
Możemy także nabyć mięso mieszane, najczęściej wołowo-wieprzowe, które idealnie nadaje się, gdy myślimy o gołąbkach, czy pieczeni rzymskiej.
Źródło: Interia
Polecamy także:
Rozenek Majdan pochwaliła się „nowymi ustami”. Jej fani zareagowali
Gwiazdy załamane zwycięstwem Andrzeja Dudy. Dały upust swojej frustracji
Agata Duda postanowiła odpowiedzieć na zarzuty dziennikarza Wyborczej