Ludzie ciężko chorują po zjedzeniu ryżu odgrzanego w ten sposób – Jest jak trucizna!
Ogrzewanie jedzenia jest wygodnym i szybkim sposobem na posiłek.

Ale czy bezpiecznym?

Okazuje się, że w przypadku ryżu nie jest, ponieważ spożycie podgrzanego ryżu ugotowanego kilka godzin wcześniej, może nam bardzo zaszkodzić. Dlaczego?

W ziarnach ryżu są zarodniki, które nie giną podczas gotowania.

Są to komórki zdolne do szybkiego rozmnażania.

Idealna do tego jest temperatura pokojowa.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Pozostawiony w niej na kilka godzin ryż, staje się źródłem toksyn, które mogą wywołać objawy zatrucia biegunkę i wymioty.

Im dłużej ryż zostanie postawiony w temperaturze pokojowej, tym silniejsze wytworzą się w nim toksyny.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Jak uniknąć zatrucia?

Schładzaj ryż jak najszybciej po ugotowaniu. Przechowuj w lodówce. Niska temperatura hamuje rozmnażanie zarodników. Pamiętaj jednak aby nie przechowywać go dłużej niż jeden dzień.

Należy także pamiętać, by nie podgrzewać ryżu więcej niż jeden raz.

Jeśli schłodzisz ryż szybko, przechowasz w lodówce nie dłużej niż jeden dzień i nie podgrzejesz więcej niż raz, będzie bezpieczny.

Podziel się z innymi!