Prezentujemy genialny przepis na udka kurczaka z boczkiem w aromatycznym sosie, to idealny pomysł na obiad. Raz spróbujesz i już nigdy nie zrobisz kurczaka inaczej. Poziom wykonania jest dziecinnie prosty.
Czytaj też: Wałęsę ostro poniosło. Zwrócił się do wszystkich Polaków
Kurczak to zdecydowanie jedno z bardziej popularnych mięs na polskich stołach. Nie ma się co dziwić. Genialnie absorbuje smaki, jest szybko w przygotowaniu, tani i idealny zarówno do pieczenia, smażenia jak i gotowania. Dzisiaj prezentujemy przepis znaleziony na stronie dziejesiewp.pl. Przetestowany, sprawdzony i… przepyszny. A co najwazniejsze – nie jest praco i czasochłonny.
Kurczak w boczku w delikatnym aromatycznym sosie i pieczarkami. Brzmi genialnie prawda? Całości dopełni niesamowity zapach i delikatny smak.
Zobacz również: Powrót do szkoły jeszcze w maju? Jest jasny komentarz
Na przygotowanie dania potrzebujesz maksymalnie do 60 minut, a proporcje podane wystarczą na syty obiad dla 4-5 osób.
Składniki:
- 5 udek z kurczaka
- 10 plastrów boczku parzonego
- przyprawa do kurczaka (złocista lub staropolska, jeżeli wolicie tradycyjnie to tradycyjnie, sól pieprz, majeranek, papryka czerwona i jeżeli lubicie bardziej pikantne, odrobina papryki ostrej)
- sól, pieprz
- 500 g pieczarek
- masło
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- śmietana kremówka 3/4 szklanki
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- olej do smażenia
- jeżeli nie chce ci się robić samemu sosu pieczarkowego użyj tego w proszku
Przepis na udka kurczaka – przygotowanie:
Udka myjemy i tniemy tak aby oddzielić nóżkę od uda. Mięsko doprawiamy mieszanką przypraw lub przyprawą do kurczaka. Następnie każdy kawałek starannie owijamy boczkiem, wykładamy na blachę i pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut.
Przygotowanie sosu (w trakcie pieką się udka):
Pieczarki przekroić na pół a następnie w plastry, na oleju zeszklić cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, dodać czosnek a następnie pieczarki. Smażyć przez mniej więcej 5 do 7 minut, do momentu aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić.
Wtedy posól, dodaj pieprzu, masła, posiekanej drobno natki pietruszki i dalej smażyć przez kolejne 3 minuty. Stanowczo zmniejszyć ogień i dodać kremówkę – pamiętaj aby cały czas mieszać. Do smaku dopraw solą pieprzem oraz dla zwiększenia walorów smakowych możesz opcjonalnie dodać sosu sojowego lub magi.
Na koniec wyjmujemy udka, przekładamy do naczynia, polewamy sosem pieczarkowym. Możemy zapiec przez kolejne 3 do 4 minut, jednakże już teraz będą pyszne. Dla podkręcenia smaku i walorów estetycznych, z wierzchu możesz je posypać świeżą natką pietruszki, która świetnie skomponuje się z aromatem grzybów i pieczonego boczku.
Życzymy smacznego!
Źródło: dziejesiewp.pl
Polecamy także:
Tak postępuje się z chorymi na COVID-19 w Polsce. Wstrząsający materiał
Trafiono na trop w sprawie Kacperka. Nowe informacje
Poważna pomyłka Ministerstwa! Liczba zakażonych jest inna niż podano